Secretele stilistilor celebri (I)

Secretele stilistilor celebri (I)

Secretele stilistilor celebri (I)

Pornesc intotdeauna de la principiul ca trebuie sa renunt la o coafura care nu-mi este imediat copiata de ceilalti. Nu merita insistat: STRADA DECIDE!

…asa se incheia episoul al doilea din serialul „Secretele stilistilor celebri”, in compania lui Jean-Marc Maniatis.

„Sa tunzi parul invers? La scoala mi-ar fi dat notazero! Iar tocmai asta a fost un succes mondial… pana in Japonia!” – Jean-Marc Maniatis

 

VIATA MEA… IN TUNSORI!

Tunsoarea foarte scurta (1969 – 1970) am facut-o pe doua fotomodele in voga, Birgit si Suzanne, care aveau parul foarte lung si care nu lucrau decat cu Bourdin sau Newton – erau foarte feminine, fara aspect baietesc, micile detalii ale micilor suvite. Aveau un par blond-cenusiu mediu, si pentru amandoua am deschis mult nuanta tuturor suvitelor care inconjurau fata, toate marginile, iar asta a schimbat totul – stralucirea si culoarea aveau locul lor precis. Totul sta in noroc.

Tunsoarea sauvage: nu se poate breveta o tunsoare – nu toate femeile vin sa se tunda la mine – dar a fost o adevarata revolutie! De altfel, era de neconceput sa tunzi parul invers. La scoala mi-ar fi dat nota zero!

 

Prima filare (cuvantul nici nu exista cu acest sens!) pe parul lung a aparut accidental. Faceam fotografii cu Helmut Newton la Deauville, fata avea parul foarte lung, tuns drept. Batea destul de tare vantul si nu sufla cum am fi vrut noi, parul nu se misca bine, se balansa in suvite groase. Am inceput sa-l ridic, dar nimic nu mergea; pana cand doua-trei suvite mici s-au desprins haotic si mi-a venit o idee (nu una de coafura, ci o idee de fotografie): am scurtat cateva suvite mici si a devenit imediat gratios…

Abia doi ani mai tarziu s-a produs declicul: am scurtat suvitele pornind de sus, coborand spre varfuri, pentru a da lejeritate. O tunsoare contrara tuturor regulilor: se porneste de jos, de obicei! Dar asta imi oferea toate proportiile si asta a lansat o adevarata moda. Eu am practicat acest stil, in paralel la Dessange (cu Bruno) si la Jean-Louis David, unde femeile sofisticate s-au simtit imediat eliberate.

Tinerele nu doreau sa semene cu mamele, tunsorile mele se miscau, le intreceau asteptarile, fara constrangeri: lasam parul sa se usuce liber, o adevarata revelatie!